Josip Šarić: Kada bi nam uspjelo sve što planiramo, mislim da bi grad Otok za godinu dana mogao imati manjak radne snage

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Posljednji dani godine na izmaku obično se koriste za sažimanje svega onoga što se ostvarilo ili nije u godini kojoj ćemo uskoro reći zbogom, pa smo na tom tragu razgovarali s Josipom Šarićem, gradonačelnikom najmlađeg vukovarsko-srijemskog grada, Otoka.

U četvrtak ste bili među potpisnicima vrlo vrijednog projekta izgradnje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Cerna i Ivankovo vrijednog gotovo 385 milijuna kuna.

Da. Taj projekt nam je vrlo bitan jer dobijamo kompletan završetak kanalizacijske mreže u Otoku i Komletincima, a svi građani će dobiti besplatan priključak koji budu u tom projektu. Vrijednost našeg dijela projekta je 87 milijuna kuna i njegovom realizacijom bi postali jedna od prvih sredina u Hrvatskoj koja je riješila u potpunosti pitanje odovodnje voda.

Kada se već dotičemo vodopskrbe, priča s vodom za piće u Komletincima je riješena?

To je riješeno odavno. Naime, svi nalazi su pokazali da voda nije bila štetna za piće, što je vrlo važno za reći.

Je li do toga uopće trebalo doći?

Nije. Mi smo za taj problem saznali kada i građani. Da smo znali ranije, reagirali bi istoga trenutka. Treba i reći da se sve dogodilo u predizborno vrijeme i da su pojedine političke opcije na neki način i zloupotrijebile situaciju u svrhu političke promidžbe. Zdravstveno ta voda nije bila opasna za građane. Potvrdili su to nalazi HZZO-a, ali uspjeli smo izgraditi još jedan bunar te izdignuti cijeli problem u Hrvatskim vodama kako bi bio izgrađen spojni cjevovod sa Slakovcima za koji je natječaj u tijeku, a radove očekuje uskoro.

Što se trenutačno radi na području grada i kakvi su planovi za 2018. godinu?

U tijeku je rekonstrukcija glavne otočke prometnice s izgradnjom kružnog toka. Vrijednost toga projekta je 7,5 milijuna kuna,a posao će biti završen tijekom iduće godine jer se radi o dosta velikom i zahtjevnom poslu. Sredstva su osigurana u proračunu Hrvatskih cesta, a već tijekom siječnja bi trebali započeti i radovi na cesti Otok-Slakovci, u što će se uložiti 25 milijuna kuna. Računam da bi do kraja 2018. trebali konačno završiti tu famoznu Šokačku magistralu. To nam je i najvažniji projekat uz Poduzetnički inkubator u kojem očekujemo 30-tak radnih mjesta. U siječnju očekujemo i potpisivanje ugovora za projekt Vrata Spačvanskog bazena. To je veliki turistički projekt ocijenjen kao jedan od deset strateških projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najveći u turizmu, vrijedan 25 milijuna kuna od kojih bi 24 milijuna kuna trebala biti sredstva EU fondova. Predviđamo tamo zapošljavanje 14 novih djelatnika i to je ono što nas veseli. Raduje nas i projekt Zaželi koji će rezulturati zapošljavanjem 47 žena na dvije godine i to je velika stvar jer pomažemo slabo zapošljivim ženama, ali i onim našim sugrađanima koji ne mogu više skrbiti sami o sebi.

Što je s gospodarstvom? Ima li tu pomaka i mogu li se Otočani i Komeltinčani nadati nekim novim radnim mjestima?

Ono što mogu najaviti je izgradnja nove tvornice drvne industrije. Još ne bih o konkretnim imenima, ali radi se o austrijskom investitoru koji je voljan uložiti 20-tak milijuna eura, a cijeli posao rezultirao bi otvaranjem 100 novih radnik mjesta. Pregovori su u završnoj fazi, a na dobrom smo putu da dogovorimo još jednu investiciju u gradu Otoku. Riječ je o talijanskom investitoru i potencijalnom ulaganju od također 20 milijuna eura s planom zapošljavanja oko 150 ljudi, a firma bi se bavila proizvodnjom opreme za mlinarsku industriju. Kada bi nam sve ovo uspjelo, mislim da bi grad Otok za godinu dana mogao imati manjak radne snage.

Izmjene Zakona o regionalnom razvoju i osnivanje Fonda za fiskalno poravnavanje Otoku će donijeti korist ili štetu?

Definitivno korist jer računamo na novih sedam milijuna kuna poreznih prihoda od kojih ćemo dva milijuna kuna uložiti u razvoj poljoprivrede, a po milijun kuna u razvoj poduzetništva i obrtništva te za izradu projektne dokumentacije i praćenje projekata na razini Grada. Očekujemo, po nekakvoj našoj procjeni, da ćemo tim ulaganjima stvoriti na području grada novih 30 radnih mjesta. Novi prihodi kao i brojne investicije koje namjeravamo ostvariti rezultirale su i višestrukim povećanem proračuna Grada za 2018. godini koji je s ovogodišnjih 15, narastao na 40 milijuna kuna.

Kako danas žive građani grada Otoka?

Procjenjujem da je u gradu Otoku oko 400 građana koji traže posao. Na evidenciji ih ima nešto više, ali nedavni natječaj za javne radove je pokazao da pojedinci koji su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i nisu voljni raditi jer nisu htjeli prihvatiti posao koji im je ponuđen. Proces iseljavanja i nije toliko kritičan u Otoku. Dakako da je i ovo što je iselilo previše ali naša je procjena da bi realizacijom svih spomenutih projekata zaustavili proces iseljavanja, a dobar dio ljudi bi se mogao i vratiti. Možemo biti relativno zadovoljni da smo u našoj poduzetničkoj zoni otvorili do sada nekih 200-tinjak radnih mjesta, ali to nije dovoljno jer i za Otočane i za Komletinčane želimo više radnih mjesta.

Kakav je odnos između Otoka i Komletinaca s obzirom da je riječ o dva odvojena naselja?

Između Otoka i Komletinaca je nekih 700 metara i mi funkcioniramo kao jedna sredina. Mislim da sam uspio kroz sve ove godine približiti Otok Komleticima i Komletince Otoku, a nedavno smo izgradili biciklističku i pješačku stazi između našim mjesta te ih i na taj način povezali. Komletinčani su u Otoku i rade u gradskoj i državnoj upravi. Nema razlike između Otoka i Komleitnaca. Prakticiram da ako jedan projekt realiziramo u Otoku da taj isti projekt provedemo i u Komletincima. I to funkcionira. Na zadovoljstvo svih građana grada Otoka, bilo da su iz Otoka ili Komletinaca.

Ujedno bih iskoristio ovu priliku i svim građanima grada Otoka čestitao nadolazeću 2018. godinu u kojoj im želim puno obiteljskog sklada, zdravlja i zadovoljstva te da zajednički nastavimo raditi u korist grada Otoka i svih njegovih građana.