Još jedan projekt Tehničke škole Nikola Tesla

VUKOVAR, Tehnička škola Nikole Tesle započela je provedbu projekta pod nazivom “Izazov borbe protiv negativnih ideologija i razvoj građanskih kompetencija – Dobre ideje za nastavnike strukovnih škola” koji se provodi u suradnji sa Univerzitetom Leibniz iz Hannovera, Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Centrom za društvene i obrazovne inovacije iz Varšave, Strukovnom školom Jozef Pilsudski iz Varšave te Centrom za demokraciju iz Beča. Kako navode iz ove vukovarske srednje škole projekt se bavi problematičnom pojavom mizantropije u europskim društvima.

„Ovu pojavu karakterizira korištenje neljudskog jezika kad se govori o tzv ‘drugima’, npr. Muslimanima, Židovima, beskućnicima, homoseksualcima.  Istovremeno, studije pokazuju da velik broj nastavnika strukovnih škola ne zna kako reagirati na takve izjave učenika“, navode iz Tehničke škole.

Dodaju i kako s druge strane Vijeće Europe preporuča uključivanje obrazovanja za ljudska prava i demokratske vrijednosti u kurikulume škola na svim razinama obrazovanja. Ciljevi projekta odnose se na širenje znanja nastavnika o načinu na koji nastaju ideologije nejednakosti (antisemitizam, rasizam…) te razvoj aplikacija i instrumenata za borbu protiv njih. Tijekom projekta će se, također, uvoditi i testirati instrumenti za demokratski razvoj škole, umrežavanje s drugim školama i lokalnim institucijama te prenositi stečena znanja.

Projekt traje do travnja 2022. godine i financira se iz Erasmus + programa KA202 strateškog partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja