Jesenske boljke i kako ih spriječiti

  Foto: Pixabay/Silvia

  Pad temperature i dolazak svježijih dana najčešće donose sa sobom i pad imuniteta, zbog čega postajemo lak mamac za razne dosadne bolesti karakteristične za ovo doba godine. Saznajte kako spremni dočekati sezonu šmrcanja te na vrijeme osnažiti svoj organizam.

  Prije nego što nam na vrata pokucaju zaista hladni zimski dani, kao i tijekom proljeća, izloženi smo vrlo hirovitim promjenama vremena s kojima se naš organizam teže nosi. Iznimno kišoviti hladniji dani izmjenjuju se s onima koji podsjećaju na bablje ljeto, a još kad se tu upetljaju i prava jesenja jutra ispunjena maglom, nije teško pretpostaviti koliko je naš organizam zbunjen. Šokiran tim brzim i čudnim izmjenama vremena, postaje laka meta za brojne jesenje boljke kao što su prehlada, napadi alergije, gljivice i različite reumatske tegobe.

  Smatra se da običnu prehladu, najčešću bolest čovjeka, nije moguće spriječiti jer još nije otkriveno učinkovito sredstvo protiv njezina pojavljivanja, a koliko god bili popularni, nisu joj dorasli ni različiti pripravci bogati vitaminom C. No, kad se već mora pojaviti, najbolje ju je dočekati što jači i spremniji, kako bi simptomi bili blaži, a oporavak brži. Organizam je potrebno osnažiti na dvjema razinama: unutarnjoj koja se odnosi na snagu vlastitoga imunološkog sustava, i vanjskoj koja podrazumijeva privremenu, mehaničku zaštitu organizama od hladnoće i virusa.

  Premda su bakterije često glavni izvor problema kad govorimo o našemu zdravlju, one dobre, a koncentrirane u različitim probioticima, mogu uz različito voće i povrće biti glavni stup obrane našega organizma.

  O vlastitome imunitetu nužno je brinuti se cijele godine, najbolje konzumacijom raznovrsnih zdravih namirnica, dok je u ovo doba godine zaštitu potrebno tek neznatno pojačati povećanim unošenjem pojedinih zdravih namirnica ili konzumacijom specijaliziranih farmakoloških pripravka. Premda su bakterije često glavni izvor problema kad govorimo o našemu zdravlju, one dobre, a koncentrirane u različitim probioticima, mogu uz različito voće i povrće biti glavni stup obrane našega organizma.

  Osim jačanjem imuniteta, od prehlade se nužno zaštiti i mehnički – stvorite između vas i onoga što je uzrokuje obrambeni zid, umotavši se u toplu odjeću, posebno kvalitetan šal. Toplom se odjećom potrebno zaštiti i ako bolujete od različitih reumatskih tegoba – hladnije je vrijeme prava prigoda da se, primjerice, aktivira vaš uspavani išijas, stoga se prikladno odjenite za vjetrovitih jesenskih dana te, po mogućnosti, isplanirajte vikend-bijeg u toplice.

  No, nemojte ni pretjerivati s toplom odjećom i obućom, posebno onom sintetičkom, jer jesen nije uzalud godišnje doba kada se bere najviše gljiva – vlažno vrijeme u kombinaciji sa znojenjem može uzrokovati pojavu gljivica, još jedne dosadne jesenske boljke. Stoga, ako se niste opskrbili kvalitetnim nepropusnim cipelama, za kišnih dana sa sobom ponesite barem par suhih čarapa koje možete presvući, a svoj jesenski outfit pokušajte što više upotpuniti prozračnim materijalima koji se brzo suše, odnosno ne zadržavaju suvišnu vlagu.

  Važno je upozoriti i na sljedeće: ono što se u prvome trenutku može učiniti kao samo još jedna epizoda dosadne prehlade, zapravo je možda i napad alergije, s obzirom na to da su im simptomi vrlo slični, no kod alergije uzrok nisu virusi nego pelud. U jesen je aktivna pelud ambrozije, stoga ako ste skoloni alergijskim reakcijama opskrbite se na vrijeme antialergijskim sredstvima i redovito pratite peludni kalendar s korisnim informacijama o koncentraciji peludi u zraku.

  Izvor: jgl.hr