Iz tiska izašla knjiga Vinkovčanke Mirjam Jukić “Imate multiplu? Imam i ja.”

Foto: Facebook

VINKOVCI, Iz tiska je izašla knjiga “Imate multiplu? Imam i ja.” Vinkovčanke Mirjam Jukić, inače predsjednice MS Tim Hrvatske, udruge koja okuplja i pruža podršku oboljelima od multiple skleroze, kronične upalne bolesti središnjge živčanog sustava s kojom se Mirjam Jukić i sama godinama bori.

Knjigu je izdao Despot Infinitus iz Zagreba, a prvo predstavljanje bit će u Splitu 26. rujna, a potom i u Zagrebu, 11. listopada.

“Hvala curke Dubravka, Renata, Mirela, Maya, Natalija, Ivana, Vera, Tea, Kristina, Mirsada Kristina Lončarić i naravno Sasa i moja seka Adri JA. Naša borba, ali i sva zabava, suze i znoj sada su ukoričene. Hvala Sandra Gojani i Vecernjakovoj Blogosferi koju vodiš što ste me naveli na pisanje. Hvala mojim doktorima Hrvoje Matanovic koji je uz mog neurologa Marija Habeka pisao predgovor knjige kao i moj suprug Goran koji je autor uvoda i koji je otvoreno pisao o nošenju s bolesti članova naših obitelji. Hvala mama Nevenka Jukić i tata na podršci, hvala dečki moji Adrian, Dorian i David kojima ovu knjigu i posvećujem u nadi da je nikad nećete pročitati neka bude u polici, a o bolesti nećemo govoriti. Hvala mom MS timu. Nadam se kako ćete uživati u čitanju i kako će nekom ovi retci pomoći u nošenju s dijagnozom G35 multipla skleroza”, poručuje u objavi na vlastitoj Facebook stranici Mirjam Jukić koja je od multiple skleroze oboljela prije tri godine.

“Imam ja nju puno više jer sam bila krivo dijagnosticirana još 2008., a prve simptome i prvi sumnjiv nalaz magneta imam još iz 2000. godine. I sada kada pogledam unazad pitate me što se promjenilo i što me najviše frustrira kod dijangoze. To su pitanja koja najviše postavljaju novooboljeli koji prolaze sve frustracije i traume prihvaćanja dijagnoze neizlječive neurološke autoimune bolesti iliti G35. Ova skraćenica mi zvuči kao broj zatvorske ćelije. Zapravo nekad je i ova bolest kao zatvorska ćelije. I to je ono što mene najviše frustrira ta nemogućnost planiranja unaprijed jer nikad, ali nikad sa mulitplom ne znate hoćete li moći idući mjesec baš u određenom terminu ići na godišnji koji planirate. Ovih dana planiram jedno putovanje s djecom i s obzirom da se radi o dalekoj destinaciji za koju treba unaprijed sve isplanirati i rezervirati mene hvata panika jer nikad ne znam kada će gđa multipla pokucat na vrata i odlučiti da ja ne idem nigdje osim na prvi odjel neurologije. Jednom kada prihvatite svoju dijagnozu život postane lakši, no i dalje uvijek imate onaj strah što će donjeti sutra…”, pisala je Mirjam Jukić početkom ove godine na vecernji.blog.hr.

MS se inače, javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za MS.