INTERVJU S IVANOM BARANOM: Vukovarski književnik o kojem će se tek čuti

Foto: Ivan Baran

Ivan Baran (22) vukovarski je književnik. Baran je svoj prvi roman, nazvan Enzolart, počeo pisati kad mu je bilo 12 godina. U godinama što su uslijedile objavio je i nastavak Enzolarta, nazvan Mord Dur’agemski, kao i filozofski roman Samuel Gide. Mord Dur’agemski je zbog duljine objavljen u 2 dijela, prvi dio 2015. godine, a drugi dio 2016. godine. Iz istog razloga knjiga nije bila otiskana, već objavljena u elektroničkoj verziji. 2018. godine Baran je svoj filozofski roman Samuel Gide (roman koji se 2018. godine našao među 15 polufinalista V.B.Z. ovog književnog natječaja) otiskao, a ove godine otiskao je i prvi dio Morda Dur’agemskog. Mord Dur’agemski, dio prvije u prodaji i o njemu ćemo razgovarati sa autorom, a u tisak je poslan i Mord dur’agemski, dio drugi prije nekoliko dana.

Reci nam nešto o svojoj najnovijoj knjizi

Moja najnovija knjiga zove se Mord Dur’agemski, dio prvi. To je druga knjiga Ciklusa Crnih Knjiga, serije epske fantastike koju sam počeo pisati prije 10 godina.Mord Dur’agemski, dio prvi inače je objavljen još 2015. godine kao e-knjiga, ali sam ga prvi puta otiskao tek ove godine jer tisak svih svojih knjiga sam financiram, a otiskati knjigu od 320 000 riječi, čak i ako ju se podijeli u dva dijela, dosta je skupo. Otiskane verzije razlikuju se od elektroničkih po mnogim uređenim i dopisanim tekstovima, a tu su i nove naslovnice kao i par grafika koje je oslikao slikar Željko Matuško.


Ciklus Crnih Knjiga si počeo pisati 2009. godine. Kad ga završiš, dakle, u njemu će biti barem 11 godina rada. Možeš li uopće objasniti radnju takve velike priče u par rečenica?

Mitologija na kojoj se temelji Ciklus Crnih Knjiga glasi ovako: u početku je bila Svekolikost i ona se odupirala životu jer život implicira patnju. Ali u jednom trenutku od nje se odvojio jedan dio i taj dio bio je bog Oba. Oba je stvorio svijet. Potom je stvorio svoju djecu – Heza i Mordaniusa – i ljude na svijetu kako bi nad njima uz svoju djecu vladao. Kao što je Svekolikost predvidjela, ljudi i bogovi uskoro su postali pokvareni i stoga im je poslala sedam Stvaraoca, kako bi živjeli i reinkarnirali se tisućama godina sve do trenutka njihova ujedinjenja. Ujedinjeni, Stvaraoci će imati moć uništiti i svijet i bogove. Mord Dur’agemski, inače, jedan je od Stvaraoca. Ovdje dolazimo do neobičnog problema: “heroji” su oni na kojima je svijet uništiti, a “negativci” oni koji čine sve da se to ne dogodi. To je razlog zašto radnja Ciklusa Crnih Knjiga traje tisućama godina; Stvaraoci prepoznaju Svekolikost kao totalitet mudrosti i potrebu pokoraVAnja njezinim imperativima, ali ataraksiju u djelovanju ipak im uznemiruju čuvstva prema svijetu, i pozitivna i negativna, pa njihove same nutrine, dokle još mogu, traže temelje postojanja svijeta i kojekakve razloge da on ipak ostane biti. Ali vrijeme prolazi, oni umiru i rađaju se, a jednoličnost se i bezrazložnost postojanja odbija ukloniti.

Koliko si dosad knjiga napisao?

Do danas sam objavio četiri knjige, od kojih su tri otiskane (Enzolart, Samuel Gide, Mord Dur’agemski, dio prvi), a jedna objavljena kao e-knjiga (Mord Dur’agemski, dio drugi). Mord Dur’agemski, dio drugije poslan u tisak i biti će otiskan i u prodaji za oko mjesec dana, a krajem godine ću dati otiskati i knjigu Tame Hil’guma, koja je također napisana. Trenutno pišem filozofski roman Veliki pad, kojeg planiram poslati u tisak početkom ili sredinom sljedeće godine.

Pišeš dva žanra – filozofiju i epsku fantastiku. Koje od navedenih knjiga pripadaju kojem žanru?

Ciklus Crnih knjiga je serija epske fantastike. Ovo su dijelovi Ciklusa Crnih Knjiga: Enzolart, Mord Dur’agemski (dio prvi i dio drugi), Tame Hil’guma, Vrhunac. Moji samostalni filozofski romani su pak Samuel Gide i Veliki pad.

Reci nam nešto o romanima Samuel Gide i Veliki pad.

Veliki pad je prvi filozofski roman kojeg sam ikada napisao. Tu knjigu sam napisao 2013. godine, ali nikada ju nisam objavio jer sam zaključio kako nocije ipak nisu dovoljno rafinirane za objavu. Radnja Velikog pada je sljedeća: diktator jedne zemlje stoji na stolici. Oko vrata mu je omča. Stolica se ruši. Diktator umire. Tih par sekundi od rušenja stolice do umiranja čovjeka radnja je čitave knjige. Samuel Gide sam pak počeo pisati 2014. godine, a objavio sam ga 2018. To je knjiga o dvoje djece jednog pariškog sirotišta na početku 20. stoljeća. Samuel Gide se bavi istraživanjem čovjekova propadanja.

Osim što pišeš knjige, ti si i lektor i urednik. Reci nam nešto o tome.

Sve knjige koje sam ikada napisao, sam sam uredio i lektorirao. Naučiti se tomu sam bio prisiljen jer samo Samuel Gide, Enzolart i Mord Dur’agemski imaju oko 2100 kartica teksta, a cijena lekture jedne kartice je 10-15 kuna. Prvu sam knjigu lektorirao sa 15 godina. Bio je to Enzolart, moj debitantski roman. Posljednja knjiga koju sam uredio je Druga derivacija, a posljednja koju sam lektorirao je Sagranijski ljetopis. Trenutno dogovaram lekturu još jedne knjige koju ne mogu imenovati jer autor još nije odredio ime knjige. Ovdje mi valja napomenuti da sam samouk, autodidakt, to jest da sam neškolovana osoba.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Do kraja godine imam za otiskati Mord Dur’agemski, dio drugi i Tame Hil’guma, kao i lektorirati jednu još uvijek neimenovanu knjigu. Prije ljeta želim objaviti filozofski roman Veliki pad, a zatim se upustiti u pisanje posljednje knjige Ciklusa Crnih Knjiga: Vrhunac.Poslije objave Vrhunca nisam siguran što će se dogoditi. Po svemu sudeći, okrenut ću se pisanju filozofske disertacije koju planiram napisati već neko vrijeme, a planiram i prevesti neke knjige sa engleskog jezika na hrvatski.

Gdje ti se knjige mogu nabaviti?

U knjižarama Hoću knjigu, ali i na mojoj web stranici ivanbaran.com