Individualni vs grupni sport Piše Lorena Draženović, mag.cin.

Sport predstavlja različite motoričke aktivnosti varijabilnog i dinamičkog karaktera u kojima na jedan specifičan način dolaze do izražaja sportaševe sposobnosti, znanja i vještine kako na treningu tako i na natjecanju.

Čovjek se sportom može baviti rekreacijski, amaterski i profesionalno. Kod rekreacijskog bavljenja sportom nema natjecanja dok su kod amaterskog i profesionalnog bavljenja sportom natjecanja ključ svega. Razlika između amaterskog i profesionalnog bavljenja sportom je isključivo u ugovoru. Profesionalni sportaši vezani su ugovorom za svoje klubove te im njihov sport postaje ujedno i njihov posao. Amaterski sportaši mogu trenirati jednako kao i profesionalni, mogu imati jednako vrijedne rezultate no oni nisu ugovorom vezani za svoj klub te ne zarađuju od svog sporta i rezultata.

Sportove dijelimo i na grupne i individualne.
U grupne sportove ubrajamo one koji se izvode u grupi pri čemu su najzastupljenije sportske igre. Primjeri grupnih sportova su nogomet, košarka, baseball, hokej, američki nogomet, vaterpolo, ragbi, odbojka, itd.
U individualne sportove ubrajamo one u kojima osoba samostalno nastupa odnosno trenira. Primjeri individualnih sportova su atletika, streljaštvo, tenis, biciklizam, dizanje utega, gimnastika, streličarstvo, jedrenje, plivanje, klizanje, skijanje, biatlon, skokovi u vodu, borilački sportovi, konjički sportovi, moto sportovi, ekstremni sportovi, itd. Sportaši u individualnim sportovima moraju imati veliku unutarnju motivaciju koja bi ih gurala naprijed i preko vlastitih granica dok u grupnim sportovima ipak imate suigrače koji će vas motivirati i ohrabrivati.

Kažu da je sport zrcalo društva, da ono najbolje odražava što pojedinci i nacija posjeduju. Ali isto tako, sport je zrcalo vas samih. Koji sport ćete odabrati pokazuje karakter vas kao osobe. Poznavajući samog sebe, najbolje možete odrediti da li je određeni sport za vas (ili možda za vaše dijete).

Postoje naravno i oni ljudi koje frustriraju pravila i norme koje se moraju poštivati u svakom sportu. Ukoliko niste obožavatelj timskih ili individualnih organiziranih sportova u kojima morate pratiti postavljene norme i pravila a ipak želite biti aktivni i uključeni u nešto, postoje i brojne druge opcije za vas. Pa tako predlažem i sljedeće sportove: planinarenje, biciklizam, skijanje na vodi, vožnja kajaka ili kanua, yoga, taichi, itd.

Bez obzira na to koju vrstu odnosno koji tip sporta izabrali, imajte na umu da se time bavite iz zabave i naravno jer je odlično za vaše zdravlje.