Iloku i Srijemu najkraća cestovna veza za izlazak na autocestu Zagreb-Lipovac

Ilok, predugovor, Srijemska, Transferzala, Žalac, EU
Foto: Đuro Karalić

ILOK, Tri dana prije prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Iloka u tome je vukovarsko-srijemskom gradu potpisan predugovor o početku gradnje Srijemske transferzale čija je gradnja započela 2011., ali je ubrzo i stala, a sada bi se radovi trebali započeti prvo na dionici Apševci-Lipovac.

Kako je poručila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izgradnjom Srijemske transferzale, u dužini oko 40 kilometara, Ilok će dobit najkraći izlaz na autocestu Zagreb-Lipovac, povezujući se na nju preko Tovarnika, Apševaca i Lipovca.

“Ovim projektom želimo vratiti život u ova pogranična područja Vukovarsko-srijemske županije i građanima Iloka konačno osigurati najkraću prometnu vezu s autocestom Zagreb-Lipovac”, poručila je Žalac.

Predugovor su potpisali pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić koji kazao kako će gradnja Srijemske transferzale koštati oko 100 milijuna eura, a prve dionice, zaobilaznice Apševci-Lipovac, 120 milijuna kuna od kojih su 98 milijuna sredstva EU, a 22 milijuna kuna sredstva Hrvatskih cesta.

Potpisivanju predugovora nazočan je bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Primjećen je međutim izostanak predstavnika gradskih vlasti jer nisu viđeni niti gradonačelnica Marina Budimir, niti njezin zamjenik, Josip Kovač.