Ilok: Uspješno održan 12. festival Na brehu pri Dunaji

Foto: radio-ilok.hr

ILOK, U Slovačkom domu u Iloku proteklog je vikenda održan 12. po redu festival pjevača slovačkih narodnih pjesama pod nazivom Na brehu pri Dunaji (Na obali Dunava) u organizaciji Matice slovačke Ilok i Slovačkog kulturno-prosvjetnog društva Ljudevit Štur.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Matice Slovačke Ilok Vlatka Mudroha, festival je svečano otvorila gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir.

Pjevače i njihovu izvedbu odabranih pjesama ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u kojem su se nalazili Ivica Hodolić, Blaženka Đierčan i Ana Babiak. U drugoj kategoriji pjevača (djeca od 7 do 12 godina) treće mjesto podjelili su Mihael Lomljanski (Ilok) i Silvija Čapelja (Ilok), drugo mjesto je osvojio Adam Zajac (Ilok) koji je ujedno dobio i nagradu publike, a pobjednica u drugoj kategoriji pjevača je Monika Mudroh (Ilok). U trećoj kategoriji pjevača (djeca od 13 do 16 godina) treće mjesto je osvojila Katarina Mihalj (Soljani), drugo mjesto dijele Natalija Činčurak (Ilok) i Mia Janjić (Soljani), a pobjednica treće kategorije pjevača je Vladimira Matuš (Ilok). Nagradu publike u ovoj kategoriji pjevača dobila je Natalija Činčurak (Ilok). Povjerenstvo je još dodijelilo i jednu specijalnu nagradu u trećoj kategoriji pjevača i to Luki Žiberna (Jakšić) za njegovu specifičnu izvedbu narodnih pjesama. U četvrtoj kategoriji pjevača (pjevači od 17 do 25 godina), natjecalo se dvoje pjevača iz Iloka te je povjerenstvo prednost dalo Gabrijeli Činčurak koja je osvojila prvo mjesto, a drugo mjesto je osvojio Dario Dubovski.

Dvorana Slovačkog doma je bila puna, a publika je uživala u izvedbi ukupno 50 slovačkih narodnih pjesama 30 izvođača.Izvor Radio Ilok