Ilok ovih dana u znaku Akademije zemlje i ruku, izrade “ćerpiča” i ribarskih koliba, ali i Revijalne akademije uštipaka

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba i OPG Izvori života – Zelenika iz Iloka pokrenuli su prije tri godine edukacijski projekt Akademija zemlje i ruku u sklopu kojega je posebice izdvaja projekt očuvanja izrade „ćerpiča“ – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje, kakvi su se nekada koristili na području Srijema.

Akademija se svake godine održava u lipnju u gradu Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela, a ove godine od 12. do 16. lipnja s bogatim programom.

Središnje priredbe na programu su za vikend, a počinju u petak kada će se od 9 do 11 sati održati edukacijske radionice o upoznavanju s tehnikom izrade dekorativne keramike od gline te glinenih uporabnih predmeta (dekorativna keramika), izrada vlastitog suvenira, baštinske razglednice te tradicijske ribarske kolibe, a sve uz stručno vodstvo Vladimira Škrobe Baje iz Udruge “Čuvari starih zanata” i Ine Bulić. Voditeljica projekta Mirjana Zelenika u 17 sati predstavit će projekt Tradicijske kuće u funkciji turizma, promocije, korištenja i komercijalizacije „Ljepota prošlosti u budućnosti“.

Foto: Đuro Karalić

Edukativne radionice izrade ćerpiča i ribarske kolibe od pruća i blata održavat će se i u subotu, a u 15 sati predviđena je podjela diploma i zahvalnica sudionicima, dok će se u nedjelju od 9 do 12 sati održati izložba radova nastalih u sklopu Akademije.

“Cilj je ovoga projekta očuvanje tradicijske nematerijalne i materijalne kulturne baštine iločkoga kraja. Posebno vrijednom komponentu u realizaciji projekta od 2018. godine smatramo prekograničnu suradnju uključivanjem i sudjelovanjem mladih Hrvata izvan Lijepe Naše.Uz domaćine, učenike iločke Osnovne i Srednje škole, ove godine sudjeluju i mladi iz Ljubuškog (BiH)”, napominje Mirjana Zelenika dodajući kako je Akademija zemlje i ruku izvrsna je prilika kojom sudionici i posjetitelji mogu iskusiti i osjetiti život nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina, gradu Iloku.

Ova neumorna Iločanka koja se u Ilok vratila 1998. godine i kupila posjed na kojem razvija turizam, a napose je poznata po čuvenim pjenušcima koje proizvodi obitelj Zelenika, a piju ga kineski milijunaši, europski dvorovi te ostala svjetska elita, podsjeća kako se u sklopu manifestacije održava i Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša, a od ove godine i Revijalna akademija uštipaka! Boljeg poziva da se ovih dana zaputite do Turske skele i imanja obitelji Zelenika gotovo pa i nema.