Iločki paroh Predrag Azap: Sreću nam donosi ono što jesmo, a ne ono što imamo

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Velik broj pravoslavnih vjernika koji Božić slave po julijanskome kalendaru, bio je u utorak nazočan svečanim liturgijama koje su u povodu blagdana Božića služene u pravoslavnim hramovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U božičnoj poruci, novoimenovani paroh iločki, Predrag Azap upozorio je kako se ljudi tisuću puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, premda je sasvim sigurno da nama sreću donosi ono što jesmo, a ne ono što imamo.

“Dolazak Bogomladenca Isusa na zemlju ima za cilj da ljudima pokaže upravo taj put ka ovozemaljskoj sreći. Svaka neravnoteža od sreće nas udaljava. Kad se zapostavi duhovno i na grijeh se navikne, sreća tu ne stanuje. Nije Bog zabranio ovozemaljska dobra, niti ograničio njihovu količinu, sve dok su na pravedan način stečena i dok se u okvirima od Boga zadatim troše i koriste”, navodi se u božičnoj poruci Predraga Azapa.

Navodi se kako je sreća traženje unutrašnjeg zadovoljstva, a ne zadovoljavanje neutažive želje za spoljašnim stvarima.

“Neka i u našem društvu i našoj Domovini bude bolje, da se svi trude u beskompromisnoj borbi za vrijednosti kojima nas je Bog učio. Najljepše je u vlastitoj zemlji. Ovdje u zapadnom Srijemu, u Iloku na obroncima Fruške gore i obalama Dunava samo hrabri ustraju i vjerni opstaju. Novorođeni Spasitelju naš pomozi nam u tome”, poručuje iločki paroh Predrag Azap uz čestitku vjernicima “Mir Božji – Hristos se rodi!”.

Nakon bogoslužja u hramovima, vjernici su se uputili svojim domovima u kojima će svečanim objedom nastaviti proslavu Božića.