Iako puna problema, godina bi, kažu upućeni, trebala biti dobra za proizvođače šečerne repe

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Zajedno s 200-tinjak kooperanata, pokusna polja šečerne repe nedaleko Županje, u ponedjeljak je obišao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u pratnji predsjednika Uprave Vire Željka Zadre i člana Uprave Ive Rešića.

“Vlada i Ministarstvo poljoprivrede proveli su ove godine poseban program u sklopu programa ruralnog razvoja za proizvođače šećerne repe. Odobrili smo sve projekte, 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače, a redovito svoj dio isplaćujemo kada govorimo o poticajima”, naveo je Tolušić.

Po riječima predsjednika Uprave Vira Željka Zadre očekuje se dobra godina u proizvodnji šečerne repe koje je na poljima ove godine manje za gotovo 25 posto.

“Očekujemo nekih 65 tona šečerne repe po hektaru, a što se tiče digestije ona je nešto ispod 15, ali se nadamo da bi uz pomoć sunca mogli doseći standard od 16, što bila jedna dobra godina”, kazao je.

Također je najavio kako će Viro nastojati otkupnu cijenu u ovogodišnjoj proizvodnji zadržati na razini prošlogodišnje.

Član Uprave Ivo Rešić naveo je kako je ova godina bila nepovoljna za šečernu repu u smislu provedbe agrotehničkih mjera zbog loših vremenskih uvjeta.

“Ovo je bila godina i koja je jako pogodovala i razvoju korova te bolesti kao i štetočina, ali ipak bi na kraju ovo trebala biti dobra godina”, naveo je Rešić.