HSU predlaže nižu TV pretplatu za umirovljenike te oslobađanje od plaćanja za socijalno ugrožena domaćinstva

VINKOVCI, Nakon što su krajem prošle godine uspješno proveli akciju potpisivanja peticije protiv poskupljenja dopunskoga osiguranja i za povećanje cenzusa u kojoj su samo u Vinkovcima prikupili više od 2.000 potpisa građana, članovi Hrvatske stranke umirvoljenika (HSU) Vukovarsko-srijemske županije odlučili su aktivno podržati i nacionalnu akciju HSU-a koji je 2020. godinu proglasio godinom borbe proitv siromaštva.

“HSU će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u, a sukladno kojemu se predlaže socijalna mjera prilagođavanja mjesečne pristojbe HRT-u i to na način da vlasnici prijamnika samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2.340,00 kn te kućanstva čiji mjesečni prihod po članu obitelji nije veći od 1.830,00 kn plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40,00kn”, pojašnjava predsjednik HSU-a Vukovarsko-srijemske županije Marinko Lukenda.

Dodaje kako se predlaže i da se svi građani s mjesečnim prihodima manjim od 1.500,00 kn u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe, a koji sada plaćaju 40,00 kn.

Lukedna podsjeća kako su prema Zakonu o HRT-u svi vlasnici TV prijamnika obveznici plaćanja mjesečne pristojbe koja se utvrđuje određenim postotkom na visinu prosječne mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj i već dugi niz godina ona iznosi 80,00 kn iako se u posljednje vrijeme sve glasnije i češće s Prisavlja čuje da im treba i više od 1,2 milijarde kuna, koliko dobiju od pristojbi, za kvalitetan program.

“Ne podržavamo potpuno ukidanje HRT pretplate jer uvažavamo i prepoznajemo vrijednost i važnost javne televizije. Imamo razumijevanja za sve iskazane potrebe HRT-a, poštujemo kreativnost i slobodu medija, ali to isto razumijevanje i poštovanje tražimo za umirovljenike i radnike slabijeg imovinskog stanja”, kaže Marinko Lukenda navodeći kako je mnogim građanima puno mjesečno izdvojiti 80 kuna za TV pretplatu što potvrđuje i više od 100.000 ovrha samo HRT-a godišnje.

U HSU smatraju da je nepravedno i nije socijalno osjetljivo u državi s toliko siromašnih stalno izjednačavati namete i pristojbe (i menadžer i umirovljenik plaćaju iste pristojbe), te nerazumno s takvom razlikom između prosječne plaće i prosječne mirovine (prosječna mirovina je svega 40% od prosječne plaće) određivati visinu mjesečne TV pristojbe prema plaći.