Uz hladnije dane, jesen donosi i prehladu: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Silvia

  Prvi jesenski dani donose i sezonu prehlade. Prehlada je zarazna bolest gornjeg dišnog sustava kojom se zapravo vrlo lako zaraziti. Kihanjem se rasprši u zrak 100.000 virusa i to u radijusu od čak 3,5 m. Svaka od tih kapljica može preživjeti i do 48 sati. Period inkubacije traje i do nekoliko dana pa ljudi često ni ne znaju da su bolesni te da šire virus.

  Prehlada je za razliku od gripe vrlo blaga i samoizlječiva bolest koja obično traje dva do tri dana. Najčešći simptomi su hunjavica, kihanje, začepljenost nosa te blaža grlobolja. Povišena temperatura i slični simptomi obično izostaju, osim u slučaju bakterijske infekcije koja je popraćena i osjećajem umora, boli u mišićima te glavoboljom.

  Prehladu ne liječiti antibioticima

  Kao što sam već rekla, prehlada je samoizlječiva bolest te se nikada ne liječi antibioticima. Ono što jest potrebno je konzumacija veće količine tekućine te odmor.
  Nakon prehlade može se kao posljedica pojaviti i bronhitis koji se manifestira iskašljavanjem sluzi te začepljenim nosom i upalom grla. Djecu je važno poticati da iskašljavaju sluz kako bi ju što prije izbacili iz organizma. Kako bi im olakšali iskašljavanje važno im je davati dovoljnu količinu tekućine. Kao i kod prehlade, i u ovom slučaju važna je konzumacija tekućine te odmor.

  Topla odjeća i izbjegavate rukovanja

  Prehladu i gripu u ovim kišnim i hladnim jesenskim danima nije moguće izbjeći. Neka istraživanja pokazuju da su rjeđe prehlađeni oni koji se toplo oblače te oni koji se nemaju običaj često rukovati.