Hladetina

Foto: https://forkingcroatia.blogspot.com

Hladetina, mrzletina, pihtija, žurica samo su neki od naziva ovog starinskog jelo. Receptura za hladetinu se spominje krajem 17. stoljeća, iako se vjerojatno pripremala i ranije. Danas se priprema rijetko, a nekada je bila dio gozbe za fašnik, Uskrs ili na badnje veče, nakon polnoćke. Meso “zarobljeno” u želatini izvrsno prija s dodatkom kiselih krastavaca, kuhanih jaja i luka.

Sastojci

2 svježe svinjske nogice
500 g svinjske koljenice
400 g svinjske kože
2 dimljene svinjske nogice
pola dimljene svinjske glave
2 mrkve
1 peršin
pola vezice peršina
1 luk
sol
nekoliko zrna papra
3 lista lovora
50 ml jabučnog ili vinskog octa
2 dimljena svinjska jezika

Priprema

Meso operite, a nogice zasijecite po sredini. Korjenasto povrće i luk očistite, operite i narežite na veće komade.

Meso, osim svinjskih jezika, rasporedite u veći lonac (ako vam ne stane stavite u dva lonca od oko 5L). Ulijte hladnu vodu da bude iznad mesa, pa dodajte žlicu soli, papar, lovor i ocat. Kad voda zavri smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.

Dodajte povrće i svinjske jezike te nastavite kuhati još 2 sata. Pri kraju kuhanja, prema potrebi, dosolite.
Meso i korjenasto povrće izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Kad se juha malo ohladi, oberite masnoću s površine. Meso narežite na manje komade, a povrće na kolutiće.

Meso rasporedite u veće ili manje posude, ovisno o potrebi. Rasporedite povrće i prelijte juhom. Zbog dekoracije možete dodatno staviti narezane ploške kuhanog jajeta. Posude stavite na hladno mjesto dok se tekućina ne stisne.

Izvor: kuhaona.com/Karmela