HKS: Presude za zločin u Lovasu su sramotno male i obična pravosudna predstava

Foto: Ivan Matić

BEOGRAD, Poslije izricanja presude za ratne zločine u Lovasu 1991. Godine, a koja je izrečena pred Višim sudom u Beogradu, priopćenjem se oglasila Hrvatska konzervativna stranka ističući kako se radi o pravosudnoj predstavi za javnost.

Zbog ratnog zločina u Lovas na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 47 godina osuđeno je svega 8 okrivljenika. Iz HKS-a ističu kako je ovo suđenje, koje traje već 12 godina, nažalost bila još jedna farsa budući da je od prvobitnih 69 žrtava presuda donesena zbog ubojstva svega 28 ljudi.

„Suđenje je kroz godine obilježilo i sramotno malo zakazanih ročišta te nedolasci optuženih na ista, što je svaki puta rezultiralo odgodom suđenja. Ono što je najsramotnije je to da tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije nije podiglo optužnicu protiv zapovjednika Druge proleterske gardijske motorizirane brigade JNA Dušana Lončara, naredbodavca napada na Lovas. Zbog svega navedenog smatramo da je ovaj sramotni sudski epilog  „ponovni pucnanj“ u žrtve Lovasa”, te isti nažalost samo potvrđuje da Republika Srbija niti ima volje niti želje adekvatno kazniti ratne zločince“, stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik HKS-a Marijan Pavliček.