Gradsko vijeće Vukovara nije prihvatilo ponuđen prijedlog za mirno riješenje sudskog spora

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara nije prihvatilo prijedlog mirnog rješenja i podmirenja obveza osnivača Javne ustanove ZOIS prema austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG.

Također s većinom glasova nije prihvaćen niti zahtjev Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u stečaju za uplatu iznosa od 19,7 milijuna kuna. Kako je rečeno Javnu ustanovu ZOIS su 2001. godine osnovali gradovi Vukovar, Osijek, Vinkovci, Županja i Beli Manastir, a nakon osam godina su započeli pravni problemi koji još uvijek nisu riješeni i za koje se, kako je rečeno, ne zna kada će i na koji način biti riješeni. Pravni problemi započeli su zbog raskida koncesijskog ugovora kada je ova austrijska tvrtka odlučila naknadu štete zatražiti sudskim putem. Prijedlog odvjetnika Strabaga za mirnim riješenjem sudskoga spora bio je da Grad Vukovar uplati 12 milijuna kuna što Gradsko vijeće nije prihvatilo.

Pojašnjavajući stav Grada gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su i prije nekoliko godina bili u sličnoj situaciji kada je Gradsko vijeće donijelo odluku da pristaje o isplati naknade na iznos od 6 milijuna kuna.

“U tome smo bili usamljeni jer su to drugi gradovi odbili, a isto tako niti tužitelj nije bio voljan prihvatio parcijalno rješenje. U obzir treba uzeti činjenicu da je ubrzo Trgovački sud u Zagrebu donio odluku koja je išla u korist gradova osnivača. Zamislite što bi se dogodilo da smo platili nešto za što je sud naknadno rekao da ne moramo? Ispalo bi kako smo oštetili Grad premda smo odluku donijeli u najboljoj namjeri kako se tih 6 milijuna ne bi pretvorilo u 60. Poučeni tim iskustvom više ne želimo donositi slične odluke sve dok ne dobijemo konačni pravorijek pravosuđa”, rekao je Penava dodajući kako izvođač radova nije niti započeo nikakve radove na terenu.

Ukupna potraživanja prema pet gradova osnivača iznose preko 122 milijuna kuna od čega bi Grad Vukovar trebao platiti 19,7 milijuna kuna.

“Mislim kako smo kao Grad trebali pristati na ovu nagodbu jer se radi o sudskom sporu koji ne možemo dobiti. Postoji potpisan Ugovor i obveze koje proizlaze iz njega kao i sud u Munchenu koji je već presudio protiv Vukovara i ostalih gradova. Ovo je način da elegantno, na rate, riješimo ovaj slučaj ili će u suprotnome problem se odužiti i ostati našoj djeci da se s njime bave i rješavaju ga. Dalje odugovlačenje slučaja ide u korist samo odvjetnicima jer ne postoje nikakve garancije da ćemo dobiti spor. Kao vijećnk podnijet ću kaznene prijave protiv svih vijećnika koji su glasovali za ovu odluku”, rekao je Josić.

Tijekom rasprave rečeno je kako u ovome sudskom sporu odvjetnici svaku žalbu, predstavku ili bilo što drugo naplaćuju po 100.000 kuna plus PDV. Treba znati i kako je na ime troškova odvjetnika Grad Vukovar do sada uplatio 5 milijuna kuna.