Građansko društvo “Moji Vinkovci” otkrilo spomen ploču u znak sjećanja na sve stradale Židove u holokaustu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na zgradi vinkovačkog SDP-a u kojoj je prije Drugog svjetskog rata živjela obitelj Gross, židovskog podrijetla danas je u organizaciji Građanskog društva “Moji Vinkovci” i u suradnji s Židovskom općinom Osijek i Gradom Vinkovcima, otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na sve stradale Židove u holokaustu i s porukom kako je u toj kući 1936. rođena poznata skulptorica Dina Merhav.

Po riječima predsjednika Građanskog društva “Moji Vinkovci” Josipa Paulića procjenjuje se kako je u Drugom svjetskom ratu u Vinkovcima stradalo oko 60 posto građana židovskog podrijetla kojih je u gradu na Bosutu 1931. godine živjelo oko 800.

Paulić je podsjetio kako je u Drugom svjetskom ratu stradalo šest milijuna Židova.

“Židovi su u Vinkovcima činili vrlo značajan dio građanskog života svojim sudjelovanjem u osnivanju HNK Cibalije, ali i u izgradnji Hrvatskog doma, a sudjelovali su i u izgradnji mnogih reprezentativnih gradskih vila” kazao je Paulić.

Po riječima predsjednika Židovske općine Osijek Željka Beissmanna, Dina Merhav, koja danas živi i stvara u Izraelu, i njena obitelj su jedni od rijetkih koji su uspjeli preživjeti strahote holokausta.

Foto: Đuro Karalić

“Godine 1943. godine su napustili Vinkovce i tako se spasili. Prije Drugog svjestskog rata židovskog podrijetla u Vinkovcima je bilo oko 6,5 posto stanovništa, a danas u ovome gradu žive tek dvije židovske obitelji”, kazao je Beissmann.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić podsjetio je kako se skulpture Dine Merhav nalaze postavljene u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD-u, Makedoniji, Kini te u Hrvatskoj, među ostalim i u Vinkovcima gdje je prošle godine uz Bosut u Ulici Josipa Lovretića oblikovan park skulptura iz ciklusa “Ptice u letu” kao dio “Memorijalnog parka obitelji Gross” kojoj pripada i Dina Merhav.