Grad Vukovar uvodi novu pronatalitetnu mjeru za obitelji s troje i više djece starosti do 16 godina

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S ciljem da se pomogne mladim obiteljima s više djece, a samim tim i zaustavi iseljavanje, Grad Vukovar uveo je novu pronatalitetnu mjeru u okviru koje će se obiteljima s troje i više djece do 16 godina starosti sufinancirati troškovi stanovanja. Provedena anketa pokazala je kako pravo na korištenje te mjere ostvaruju 82 vukovarske obitelji. Procjenjuje se kako će na kraju to pravo koristiti stotinjak obitelji. Uvjet je da su obitelji s područja grada, da imaju troje i više djece i da su djeca mlađa od 16 godina. Pri tome nije važno kolika su mjesečna primanja tih obitelji. Treba znati i da obitelji koja su svoja prava ostvaruju preko Centra za socijalnu skrb ne mogu koristiti i prava iz ove mjere. Godišnje će se kroz ovu mjeru tim obiteljima pokriti troškovi stanovanja u iznosu do 6.300 kuna. U gradskom proračunu je za tu mjeru osiguran milijun kuna.

„Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj koji donosi jednu ovakvu mjeru koja je samim tim i jedinstvena. Želimo pomoći mladim obiteljima s troje i više djece i da im olakšamo svakodnevni život. Želimo mlade obitelji potaknuti na ostanak u Vukovaru i Hrvatskoj i poručiti im da su bitni za opstanak grada i države“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pravo na naknadu za troškove stanovanja kućanstvima s troje ili više djece do 16 godina starosti odnosi se na:

  1. Naknadu za troškove vode i odvodnjeu iznosu do 100,00 kuna mjesečno,
  2. Naknadu za troškove električne energije u iznosu do 200,00 kuna mjesečno,
  3. Naknadu za troškove grijanjau iznosu do 300,00 kuna mjesečno,
  4. Naknadu za troškove plina u iznosu do 300,00 kuna mjesečno,
  5. Naknadu za troškove odvoza kućnog otpada u iznosu do 50,00 kuna mjesečno,
  6. Naknadu za troškove ogrjeva (kruta goriva) jednom godišnje iznos od 2.100,00 kuna najkasnije do 30. rujna tekuće godine.