Dugotrajno sjedenje ruši temelje zdravlja: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/James Riess
  Stari mislioci govorili su da je tijelo naš hram. Ako iskreno vjerujete u navedenu izjavu, onda morate znati koliko su važni dobri temelji.
  Istraživanja pokazuju da prosječna osoba tijekom života provede i do 90.000 sati na svom radnom mjestu. Koliko je to zabrinjavajuće ovisi o poslu kojeg radite. Ljudi koji rade uredski posao 90% od navedenog broja sati provedu sjedeći, a to je već zabrinjavajuć podatak. Također, posljednja istraživanja pokazuju da se u prosječnom uredu, na jednom radnom stolu, može pronaći i do 10 milijuna bacila. Brojke dosežu još veće vrijednosti kada govorimo o tipkovnicama, karticama za prijavu i sl.
  Ljudsko tijelo programirano je za kretanje. Uslijed dugotrajnog sjedenja naši mišići i zglobovi slabe i gube funkciju što dugoročno gledano često dovodi do pojave kronične boli. Isto tako, sjedenje loše utječe na naš probavni, dišni i krvožilni sustav.
  Stoga, ako želite što duže očuvati zdravlje i funkcionalnost tijela, pokrenite se! Penjite se stepenicama umjesto liftom, vrpoljite se na stolici, protegnite se svakih 15-tak minuta, razgibavajte se kad god je moguće, ustanite i prošetajte svako malo i ono najvažnije, perite ruke što češće.
  Zapamtite – naše tijelo je naš hram!