Dragovoljna predaja zaostaloga naoružanja u Strošincima, pronađena ekipa koja je krala stabla kod Starih Mikanovaca

stabla

VINKOVCI, Iz PU Vukovarsko-srijemske izvjestili su kako je osoba koja je željela ostati anonimna u utorak na kućnoj adresi u Strošincima dragovoljno predala policijskom službeniku za protuekspolzijsku zaštitu dvije ručne bombe, 75 komada puščanog streljiva i četiri okvira za automatsku pušku. Također jučer, 19. veljače, u Apševcima  je, pak, 32-godišnjak za vrijeme uređivanja okućnice u zemlji pronašao četiri ručne bombe. Dragovoljno predana i pronađena minsko-eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište PU vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU su još jednom ukazali na opasnosti od zaostaloga naoružanja i mogućnosti njegove dragovoljne predaje i to bez ikakvih zakonskih sankcija.

Policija upozorava građane da budu oprezni te da pronađene predmete, koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne uklanjaju sami, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takova sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na mjesto pronalaska doći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Apeliramo na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Iz PU su isto tako izvijestili i kako je u PP Vinkovci, s ispostavom Markušica, provedeno kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom, 22-godišnjakom i 24-godišnjakom iz Kešinaca kojim je utvrđena sumnja kako su u šumskim predjelima oko Starih Mikanovaca počinili nekoliko kaznenih djela krađe stabala. Prema saznanjima iz kriminalističkog istraživanja njih trojica su od 25. siječnja do 7. veljače 2019. godine u šumskim predjelima „Muški otok“, „Cerik“ i „Jasenje“ posjekli i otuđili ukupno 55 stabala jasena, hrasta, topole i trešnje, ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Protiv ove trojice slijede kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske dogodila se jedna prometna nesreća s materijalnom štetom i to u Lipovcu.