Dodijeljeno 25 svjedodžbi za njegovatelje i njegovateljice

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Predstojnica vukovarske Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasna Kolar uručila je 25 svjedodžbi za njegovatelje i njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Kolar je rekla kako s dodjelom ovih uvjerenja HZZ promovira i mjeru Obrazovanje nezaposlenih u koju je do sada uključeno 109 nezaposlenih osoba za različita zanimanja kao što su programer PHP aplikacija, vozač motornih vozila sa C kategorijom, rukovatelji viličarom i bagerom, voditelj EU projekata i njegovatelj starijih i nemoćnih osoba. Istaknula je i kako je cilj ove mjere podizanje kompetencija nezaposlenih osoba kako bi se one što prije vratile na tržište rada.

„I tijekom 2020. godine provodit ćemo obrazovanje prvenstveno za one djelatnosti  u kojima postoji nedostatak radne snage. Riječ je o djelatnostima graditeljstva, ugostiteljstva, IT sektora, zdravstva i socijale i prometa. Nezaposlene osobe tijekom obrazovanja imaju pravo na novčanu pomoć kao i na troškove prijevoza za dolazak na obrazovanje. Njegovateljice imaju mogućnost samozapošljavanja jer je sve veća potreba za njegom i brigom o starijim i nemoćnim osobama. U mjeru samozapošljavanja HZZ je ove godine uključio više od 100 osoba, a ova mjera omogućuje im otvaranje vlastitog obrta“, rekla je Kolar.

Prema službenim podacima HZZ-a na evidenciji vukovarske Područne službe HZZ-a nalazi se 1752 nezaposlenih osobe što je pad od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U samome Vukovaru u evidenciji je 920 nezaposlenih osoba.

„Kada je riječ o ukupnom zapošljavanju u proteklih deset mjeseci zaposleno je više od 2.160 osoba. Vukovarska Područna služba HZZ-a bilježi porast nezaposlenosti u listopadu ove godine jer su se vratile osobe koje su bile zaposlene  u sezoni. U sezonskim radovima bilo je  zaposleno preko 560 osoba, što čini oko 24 posto u ukupnom zapošljavanju u ovoj Područnoj službi HZZ-a“, rekla je Kolar.