Dobrobiti masaže – mit ili stvarnost?: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto:Pixabay/Jürgen Rübig

  Masaža podrazumijeva primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva koja osim terapijske ima i dijagnostičku svrhu. Masaža pripada najstarijim oblicima liječenja kojim se djeluje na mišićni, živčani te limfni sustav.

  Naravno, postoje određene indikacije i kontraindikacije za primjenu masaže kao oblika rehabilitacije. Neke od indikacija su: bolovi u leđima, probavne smetnje, stres, glavobolje, anksioznost, mišićna distrofija, distorzija, istegnuće.Kontraindikacije za primjenu masaže bile bi: povećana tjelesna temperatura, upalni procesi, opekline na koži, upala vena ili limfnih putova, maligni procesi.

  Ovisno o vrsti, masaža se koristi u svrhu relaksacije i općeg boljitka osobe no, isto tako, korisna je i u sanaciji sportskih ozljeda i drugih problema koji zahvaćaju koštano-mišićni sustav. Mišići nakon masaže postaju gipkiji te su samim time manje podložni ozljedama.

  Kada govorimo o sportskoj masaži, ona se može koristiti prije samog treninga kao priprema mišićnog sustava za nadolazeće napore te za zagrijavanje i omekšavanje tkiva. Zatim tijekom treninga za ublažavanje mišićnih spazama. I naravno, nakon treninga za relaksaciju mišića, brže otklanjanje mliječne kiseline te za brži oporavak organizma nakon sportske aktivnosti. Također, sportska masaža koristi se kod ublažavanja boli i grčeva u mišićima, za povećanje opsega pokreta, za zagrijavanje, opuštanje i regeneraciju mišića te za smanjenje adhezija mišića (slijepljenost između kože i potkožnog tkiva).

  Već je zastarjelo mišljenje kako je masaža korisna samo sportašima. Ne morate se intenzivno baviti sportskom aktivnošću da bi vaše tijelo trebalo masažu. Na primjer, dugotrajno sjedenje na poslu može uzrokovati ukočenost određenih dijelova tijela (vrat, ramena, leđa). Navedeno stanje najbolje bi se riješilo masažom čiji bi glavni cilj bio relaksirati napete mišiće te otpustiti napetost u navedenim dijelovima tijela. Ukoliko ste u mogućnosti, svakako bih preporučila masažu onda kada osjetite da vaše tijelo to od vas zahtjeva.