Dijagnoza: Piše Gordana Ilić-Ostojić

Foto: slikovnica

Eto nam je dr. Karlić, cijenjeni saborski zastupnik, ukratko objasnio zašto nam djeca bježe iz Lijepe naše. Teški smo roditelji i zagorčavamo im život.

Ne mogu se ne složiti s tom izjavom. No, ako ćemo iskreno – nije toliki problem u nama roditeljima. Problem je u toj našoj djeci.

Mislim, ova današnja djeca bi išla na more. I to ne raditi sezonu u znoju lica svoga, nego ljenčariti po plažama. Pa što oni misle, da imamo zastupničke plaće?

Ako nije u pitanju more, išli bi na zimovanje. I opet, ne da rade kao spremačice u austrijskim pansionima. A, ne! Oni bi na skijanje! Skijanje! Pa što oni misle, da zarađujemo k’o gradonačelnik?

Pa bi svake godine nove knjige za školu. Ma vidi ti to, molim te! K’o da im je mater … šta ja znam… pročelnica il’ tako nešto, pa si to može priuštit. ‘ajd ti, zlato moje, nađi negdje polovne knjige i ne fantaziraj. ‘ko je vidio bacati pare na budalaštine.

I stalno nešto prerastaju. Te su tenisice tijesne, te hlače okraćale. Kad im kupiš robu u second-handu il’ kod Kineza, kmeče. Kmeče i nariču danima i tjednima kako svi drugi nose markiranu robu. I samo što prestanu kmečati, prerastu to što si im kupio, i ‘ajmo sve ispočetka. Pa da imaš vlastitu firmu za oglašavanje, ne bi mogao financirati tu njihovu robu.

A padne im na pamet i da bi išli na bazen, na sladoled, u kino. Zahtjevima nikad kraja. Jednostavno im ne možeš objasnit da će i bazena i kina i sladoleda biti koliko hoće kad završe škole i zaposle se u nekoj državnoj firmi. Jer, naći će se neko mjesto. Mi glasujemo za naše. I znamo čovjeka u stranci.

I kad ih konačno dotjeraš do diplome i pružiš im sve što sam ni sanjati nisi mogao… oni odu u Irsku. Mi im stvorimo državu kakve na svijetu nema, a nezahvalna balavurdija ode u Irsku! Tamo gdje je premijer gej. (U nas bi rekli: peder). A ćaća je tom premijeru bio imigrant, iz Indije il’ tamo negdje. A i ovi Irci što su pravi Irci a ne imigranti su, brate… nekako sumnjivi. To nit’ su partizani, nit’ su naši. Jer, oni su u ratu bili neutralni. Ma mo’š mislit’.

Je, svi kažu da je tamo ipak lakše naći posla. Ne moraš nikog zvati, kumiti, moliti a ni platiti. Ne moraš čak ni na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa prije toga. A i gazda te na poslu odmah prijavi, brzo dobiješ papire i plate ti sve što si zaradio. ‘ajd, valja im priznati da su tu možda mrvicu uređeniji od nas. Al’ primaju, brate, u tu državu baš svakakve. Kažu, ima doseljenika svih fela. Ako tako nastave, bojim se da im ta uređenost neće potrajati.

Stavovi i preporuke iznesene u autorskim kolumnama, savjetima i komentarima isključivo su stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala press032.