Dan Vukovarsko-srijemske županije: Zlatku Vircu i Zvonimiru Luburiću nagrade za životno djelo

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su dodjeljene nagrade i priznanja u Županji je obilježen Dan Vukovarsko-srijesmke županije i blagdan zaštitnika, sv. Martina.

Čestitajući Dan županije, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u prigodnom govoru kako su iseljavanje i izumiranje stanovništva trenutačno najveći problem Hrvatske.

Proteklih godina izgubili smo višestruko više ljudi nego u obrani i oslobađanju Hrvatske. Hrvatska, slikovito rečeno, izlazi iz same sebe. Samo prošle godine, prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, najveći negativan saldo emigracije u inozemstvo imaju Vukovarsko-srijemska (-2.369 osoba) i Osječko-baranjska županija (-3.122 osobe), a prema znanstvenim procjenama ta je brojka možda i dvostruko veća, da i ne govorimo o prirodnom padu broja stanovnika. Spomenute dvije županije imaju i negativan saldo unutarnje migracije. Najveći je upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1.257 osoba). Stoga još jednom naglašavam: demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere, kazala je Grabar Kitarović.

Za učinkovite i hitne mjere zauzeo se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako se moraju iznaći načini da se zaustavi pražnjenje slavonskih sela. Izrazio je i uvjerenje kako Vlada ima načina da stane na kraj demografskom urušavanju rekavši kako je i projekt Slavonija na tome tragu.

Po riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, Vlada je u proteklih deset mjeseci uložila u Vukovarsko-srijemsku županiju više sredstava nego protekla Vlada u čak četiri godine.

Govorio je i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković poručivši kako Slavonija i istok Hrvatske imaju budućnost ali su potrebni zajednički napori svih kako bi se ona i ostvarila.

Nagradu za životno dijelo dobili su Zlatko Virc za izniman doprinos u području znanosti, kulture, prosvjete, tjelesne kulture i športa te Zvonimir Luburić za izniman doprinos razvitku gospodarstva i vodoprivredne djelatnosti.. Dodjeljen su i Nagrade te Povelje županije.

Prije svečane sjednice Skupštine, podno spomen obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće dok je svetu misu u Crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja predvodio nadbiskup i metropolit đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić.