Crni sendvič – novi ukusni promotor mesa crne slavonske svinje

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Priča o crnoj slavonskoj svinji “kotrlja” se već nekoliko godina na istoku Hrvatske ne bi li se ovdašnje svinjogojce potaknulo na uzgoj te hrvatske autohtone pasmine, čije je meso, kako su pokazala neka istraživanja, puno zdravije po čovjeka od mesa ostalih pasmina svinja, a sada je dobila i nastavak u crnom sendviču, koji je u petak promoviran u Vinkovcima uz neskriveno zadovoljstvo onih koji su tu deliciju probali.

“Svi volimo kobasicu, šunku, kulen, ali smo nekako zanemarili slaninu kojoj sada dajemo pozornost. Naime, neka istraživanja su pokazala kako slanina od crne slavonske svinje ima puno bolji kolesterol te smo se odlučili na priču o crnom sendviču čiji je glavni sastojak upravo slanina crne slavonske svinje uz dodatak pečenog jajeta, sira i salata koji se slažu unutar crnog peciva”, pojasnila je županijska pročelnica za turizam i kulturu Marija Budimir.

Foto: Đuro Karalić

Među onima koji su probali crni sendvič bili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i njegov duborvačko-neretvanski kolega Nikola Dobroslavić.

Foto: Đuro Karalić

“Sendvič je odličan i svima ga preporučam”, kazao je župan Božo Galić rekavši kako je meso crne slavonske svinje vrlo zdravo, jeli su ga i naši stari, a sada ga ponovno otkivaju naše generacije.

Crni sendvič svidio se i dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću .

“Dubrovčanima je poznata šunka od crne slavonske svinje, koja je vrlo kvalitetna, a sada ne bi imali ništa protiv niti da probamo crni sendvič”, kazao je.

Foto: Đuro Karalić

Nakon promocije, na redu je markentiška kampanja promocije crnog sendviča koji ima i svoj logo, a izradio ga je Dubravko Mataković. Po riječima Marije Budimir, vukovarsko-srijemski restorani i fast foodovi već iskazali interes da na svoje menue uvrste i crni sendvič te bi se cijela priča trebala pozitivno razvijati kako za ugostitelje, tako i za same proizvođače crne slavonske svinje, čije se meso i proizvodi na tržište plasiraju preko Agro klastera, županijske tvrtke osnovane upravo s ciljem pomoći vukovarsko-srijemskim proizvođačima u poljoprivredi i stočarstvu da vlastite proizvode što lakše plasiraju na tržište.