Azap: Božićna radost nas obavezuje da budemo uz svoje bližnje, rodbinu, susjede i prijatelje

Foto: Đuro Karalić
VINKOVCI, Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljavaju blagdan Božića, a tom prigodom božićnu poruku uputio je vinkovački paroh, Predrag Azap ukazavši na radost koju donosi Božić, a koji je, kako ističe, potrebno proslaviti s onima koji su nam važni i najmiliji.
“O Božiću ćemo se pozdravljati starim narodnim pozdravom «Hristos se rodi»! Ovaj pozdrav osim svekolike radosti izražava mnogo više od ovih par riječi, on je pozdrav za sve ljude, za život, za mir i sreću. Riječi ovoga pozdrava nas podsjećaju na Krista Spasitelja rođenog od Presvjete Djeve Marije u Vitlejemu judejskome, podsjeća nas na Isusa Krista koji sve do današnjih dana ima tako veliku moć nad ljudskim srcima i zato mnogi milioni ljudi, žena i djece nalaze ohrabrenje u Kristu Isusu i njegovim porukama. Zato je potrebno da Božić proslavimo s našim voljenima, koji su nam važni, da im kažemo da su dragocijeni u našim očima”, poručuje Azap.
Vjernike poziva da budu što više u dobru i bolji od vremena u kojemu žive.
“Svi smo braća Kristova i svi smo djeca, sinovi i kćeri istoga Boga. Božić je lijep praznik da se čovjek sjeti i svoga detinjstva, svoje majke, svojih roditelja i lijepih uspomena.  Da se  sjetimo stare kuće, ognjišta i kolijevke u kojoj nas je majka odnjihala. U toj kući smo slavili Božić, molili se Bogu, pijukali po slami, pjevali Očenaš, večerali i ručali, i prvog dana Božića primali položajnika, pa rođake i susjede koji su dolazili i odlazili. Tu sliku prenesimo i našim mladim naraštajima. Draga braćo i sestre, njegujmo ljubav prema zavičaju to nam je također poruka ovoga Božića. Migracijski procesi pogodili su i naš kraj, plodne ravnice i polja Slavonije i Srijema ne uspjevaju zadržati mlade i mnogi su otišli «za boljim životom» u bijeli svijet.  U ovakvim uvjetima zahvatio je mnoge mlađe naraštaje osjećaj apatije i beznađa. Nitko nema strpljenja sačekati da će biti bolje i nitko od mlađih ljudi ne vjeruje da će biti bolje. Zato neka mladi ne zaborave svoj zavičaj, neka mu se uvijek rado vraćaju.
Zbog svega toga božićna radost i praznovanje nas obavezuje da budemo uz svoje bližnje, rodbinu, susjede i prijatelje, da u svakom trenutku svoga života se sjetimo da nismo sami u ovom svijetu”, navodi se u božićnoj poruci vinkovačkog paroha Predraga Azapa.