Artritis, otkrijte ga na vrijeme: Piše Lorena Draženović, mag. cin.

  Foto: zdravarica.hr

  Artritis je kronična upalna reumatska bolest koja zahvaća zglobove. Tegobe započinju osjećajem ukočenosti nakon buđenja ili dugog sjedenja. Jedan od prvih simptoma i znakova za uzbunu jest otežano obavljanje svakodnevnih zadataka – teškoće pri rezanju kruha, potpisivanju, držanju četkice za zube i sl. Navedene teškoće popraćene su bolovima te otečenim zglobovima na rukama i nogama.

  Artritis se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi a najčešće zahvaća žene. Ako se bolest ne liječi, može uzrokovati oštećenje zglobne hrskavice što posljedično dovodi do deformacije zglobova.

  Prirodni lijekovi protiv artritisa:

  1. Kurkuma – brojna istraživanja dokazala su da kurkuma učinkovito ublažava jutarnju ukočenost te otekline zglobova
  2. Cink – smanjuje rizik od nastanka artritisa. Stoga u vašu prehranu svakako uključite mahunarke, grašak, soju te integralne žitarice.
  3. Đumbir – koristi se od pamtivijeka u borbi protiv različitih reumatskih oboljenja te bolesti mišićno – koštanog sustava. Đumbir ima antibakterijsko te protuupalno djelovanje. Obloge od đumbira stavite na otečene i bolne zglobove ili se jednostavno okupajte u vodi s đumbirom.
  4. Kopriva – ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te je i službeno odobrena za liječenje artritisa kao samostalan lijek ili dodatak nekoj terapiji. Svi dijelovi koprive su ljekoviti. Oblozi od koprive najbolji su za ublažavanje upala i boli. Svježe listove koprive prelijte vrućom vodom, zatim u tu vodu uronite obloge te iste stavite na bolne i otečene zglobove.
  5. Vražja kandža – ima protuupalna, antireumatska i diuretska svojstva. Može se koristiti u obliku injekcija, kapsula ili gela.

  Osim prirodnih lijekova, u borbi protiv artritisa veliku ulogu igra i tjelesna aktivnost. Kroz tjelesnu aktivnost, jačate mišiće oko kostiju i zglobova, povećavate čvrstoću kostiju, poboljšavate cirkulaciju, održavate tjelesnu težinu, poboljšavate san, raspoloženje te opće zdravlje vašeg organizma. Najbolje aktivnosti su vožnja biciklom, plivanje, yoga te tai chi koji se sve više prakticira u borbi protiv raznih bolesti koštano – mišićnog sustava.

  Ukoliko imate artritis ili bilo koju drugu bolest, nemojte se samo prepustiti sudbini. Uzmite život u svoje ruke i napravite ono što je najbolje za vas. Dajte sve od sebe da učinite svoj život kvalitetnijim.