Arhivski sabirni centar u Vinkovcima započeo s radom u novim prostorima

VINKOVCI, Arhivski sabirni centar u Vinkovcima, koji djeluje još od 1990. godine, od ponedjeljka se nalazi na novoj adresi, u Dugoj 2, u prostoru nekadašnjeg katastra, a koji za razliku od prijašnjeg prostora, u zgradi nekadašnjeg Doma časnih sestara u Vojarskog ulici, u potpunosti ispunjava kriterije za djelovanje jedne takve specifične ustanove.

“Za nas Vinkovčane Arhivski centar ima ogromno značenje i zato smo bili ogorčeni kada je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića došla u pitanje opstojnost našeg arhiva. Srećom, to se nije dogodilo, a uz razumjevanje ministrice Nine Obuljen Koržinek i našu spremnost, došli smo danas do ovoga”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

U uređenje i opremanje prostora u Dugoj ulici Grad Vinkovci uložio je 770.000, a Ministarstvo kulture 400.00 kuna, podsjetio je Bosančić posebice zahvalivši sadašnjim i bivšim djelatnicima Arhivskog centra te svome prethodniku na mjestu gradonačelnika Mladenu Karliću i nekadašnjem vinkovačkom pročelniku za kulturu Mariju Banožiću, koji su, kako je kazao, dali veliki doprinos da se iznađe konačno rješenje za smještaj vinkovačkog arhiva, a samim time i njegov ostanak u Vinkovcima.

Početak rada Arhivskog sabirnog centra Vinkovci u kojem se čuva oko 1.200 dužnih metara arhivske građe u novi prostorima prigodnim govorom označio je pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica.

“Arhivski sabirni centar u Vinkovcima kao dio Državnog arhiva u Vukovaru građanima omogućava jednostavniji pristup potrebnim dokumentima, a istraživačima olakšava povjesna istraživanja”, kazao je Manenica.

Govorili su i ravnatelj Dražvnog arhiva u Vukovaru Petar Elez koji je ukazao na veliki značaj koji imaju arhivi napomenuvši kako Arhivski sabirni centar u Vinkovcima raspolaže i s najsuvremenijim skenerom za digitalizaciju arhivske građe te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.