7 namirnica koje ne smijemo jesti i piti prije spavanja

  Foto: Pixabay/cocoparisienne

  Želučani refluks mnogima stvara velike probleme tijekom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja. Donosimo vam listu namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodnu pojavu.

  Spadaju u skupinu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljični dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Sudržavajte se i od ispijanja alkohola.

  2. Masna hrana
  Zaboravite na sladoled, kekse, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

  3. Čokolada
  Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu te teobromin koji potiču želučani refluks.

  4. Sir
  Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mozzarelle, a ako baš morate uživati u siru prije spavanja birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

  5. Orašasti plodovi
  Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistacija.

  6. Citrusi
  Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tijekom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

  7. Kava
  Osim što zbog kofeina u kavi nećete moći spavati, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

  Izvor: zadovoljna.hr