53. Vinkovačke jeseni: Više od 4.000 folkloraša pjesmom i plesom iskazalo hrvatsko zajedništvo

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Više od 4.000 zaljubljenika u hrvatski izvorni folklor iz 70-tak folkornih skupina iz svih krajeva Hrvatske prodefiliralo je ulicama Vinkovaca u svečanom mimohodu 53. Vinkovačkih jeseni, predstavivši kroz pjesmu i ples, te narodne našnje, svo bogatstvo hrvatske narodne baštine.

“Lijepo je danas biti Vinkovčanin, kada se Hrvati, ne samo iz cijele Hrvatske, nego i iz dijaspore, sliju u naš grad, na naše ulice i trgove, i slave sve ono što su nam ostavili naši djedovi, što su ponosno čuvali kroz stoljeća kako bi mi mogli danas pokazati svijetu”, istaknuo je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančič.

Sudionike svečanog mimohoda u kojem je sudjelovalo i 30 zaprega te 20 konjanika pozdravio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je mimohod gledao sa pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića zajedno s ostalim uzvanicima.

“Osobito mi je zadovoljstvo da mogu biti ovdje s vama na mimohodu brojnih kulturnoumjetničkih društava na 53. izdanju Vinkovačkih jeseni. Vinkovačke jeseni i ovaj veliki skup folklora predstavljaju za sve nas jednu veliku prigodu da osvijestimo našu kulturu, našu baštinu, našu tradiciju, našu vjeru i sve ono što nas čini ponosnim Hrvatima, Slavoncima, Šokcima. I upravo je ova manifestacija, koju podupire i Ministarstvo kulture i hrvatska Vlada, sjajna prigoda da ogroman broj naših ljudi vidi koliko je lijepo izložiti ono što nam je dala naša povijest, što su nam dali naši običaji, i ono što hrvatski narod jest”, istaknuo je Andrej Plenković.

Nakon što su svi fokloraši prošli središnjom pozornicom, a gradskim ulicama protutnjale i zaprege te prošli konjanici na konjima, zaplesalo se veliko šokačko kolo kojim je odaslana i najljepša slika iz Vinkovaca, slika hrvatskog zajedništva.