10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o ovim svjetskim atrakcijama

Foto: Pixabay/Inactive account – ID 12019

Da li ste znali da London ima najveći broj međunarodnih turista u svijetu ili da se 40% njujorške podzemne željeznice nalazi iznad zemlje i funkcionira 24 sata dnevno?

U ovom članku pročitajte 11 zanimljivosti koje možda niste znali o svjetskim znamenitostima:

1. Golden Gate Bridge

Jedan od najpoznatijih mostova na svijetu, uprkos nazivu, nije zlatne već narandžaste boje. Na sajtu goldengatebridge.org možete pronaći tačnu formulu i uputstvo ukoliko želite da dobijete tačnu nijansu narandžaste koja se koristi za bojanje ovog mosta. Most naziv duguje zaljevu u kojem se nalazi, a ne svojoj boji.

Još jedna zanimljivost je da bojanje ovog mosta nikad ne prestaje. Most je toliko veliki, da kada se završi bojanje, već je na drugom kraju boja izblijedila i potrebno je ponovno premazivanje. Ovo bojanje se ne vrši samo zbog lijepih fotografija koje će napraviti turisti. Naime, most se nalazi u zaljevu u kojem je gusta magla veoma česta pojava, a ujedno je to mjesto frekventih letova helikoptera i aviona (koji slijeću i uzlijeću sa aerodroma u San Franciscu), a upravo korištena nijansa narandžaste najbolje ističe most u magli i čini ga vidljivijim.

2. Hong Kong

Ovaj nevjerovatni grad ima više nebodera nego bilo koji drugi grad u svijetu, čak i više od New Yorka.

image

3. Australija

Jedina država na svijetu koja je istovremeno i kontinent. Možda niste znali da Australija ima više od 10.000 prelijepih plaža.

image
/EPA

4. Kip Slobode

Iako danas predstavlja čuveni američki simbol, ova divovska statua je napravljena u Francuskoj, a do New Yorka je transportirana brodom rastavljena u 350 dijelova.

image

5. Eiffelov toranj

Ovo je turistički najposjećeniji lokalitet u svijetu. Ova kula je čuvena kao turistička atrakcija, ali za više od 600 Parižana ona predstavlja svakodnevno radno mjesto.

image
/EPA

6. Vatikan

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, krenite put Rima, tačnije Vatikana. Najmanja država na svijetu vlasnik je najbogatije muzejske riznice na svijetu.

image
/EPA

7. Veliki kineski zid

Bez obzira na sve tvrdnje u enciklopedijama tipa “Vjerovali ili ne”, ova grandiozna građevina, ipak, nije vidljiva sa Mjeseca, što je potvrdila i NASA.

image

8. Hollywood

Čuveni Hollywood znak postavljen je daleke 1923. godine kao privremena reklama namijenjena kupcima nekretnina. Iako je trebalo da stoji samo godinu, 80-ak godina kasnije ovaj znak i dalje stoji kao simbol nade mnogih oportunista koji u Los Angeles dolaze u potrazi za srećom u najvećoj filmskoj industriji.

Zbog neostvarenih snova o filmskoj slavi mnogi neostvareni glumci, redatelji i scenaristi okončavali su svoje živote samoubojstvom pa zbog toga mnogi smatraju ovaj znak ukletim.

image
/EPA

9. Sagrada Familia

Najpopularnija turistička atrakcija Barscelone još uvijek nije završena i sa prekidima njena izgradnja traje još od 1882. godine.

Jedan od osnovnih razloga za ovako dugo razdoblje gradnje je taj što se financiranje radova obavlja isključivo samo kroz donacije.

image
/EPA

10. Walt Disney World Resort

Čuveni tematski park je najpopularnije mesto te vrste u svijetu, a svakako i najveći. Na jednom mjestu nalazi se više tematskih parkova, hotela, kampova i zabave, pa po veličini može parirati mnogim gradovima. Šta više, Disney World zauzima dvostruko veću površinu od Manhattana.

image

Izvor: www.turizamiputovanja.com

Preuzeto od: Oslobođenje portal